Iskolafelújítás

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESBA

Sajtóközlemény

BIHARTORDA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÖZÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE (KEOP-5.7.0/15-2015-0320)

Bihartorda Község Önkormányzata az Új Széchenyi terv Környezet és Energia Operatív Program keretében a „Bihartorda Község Önkormányzat középületének energetikai korszerűsítése” című, KEOP-5.7.0/15-2015-0320 azonosítószámú pályázat benyújtásával 123 863 100 Ft támogatást nyert a Nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola Bihartordai Tagintézményének energetikai korszerűsítésére.

Bihartorda Község Önkormányzatának tulajdonában lévő Általános Iskola energetikai korszerűsítése 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. A projekt során az épület külső oldalát hőszigetelik, a nyílászárókat kicserélik.

Az Általános Iskola a község központjában, rendezett környezetben működik, melyben tantermek, könyvtár, tornaterem, ebédlő, kazánház, valamint szociális helységek és tanműhely található. Az oktató-nevelő munkát 8 osztályban összesen 12 fő pedagógus végzi. Az iskola konyhája a településen szociális feladatokat is ellát.

Az épület két szárnyból áll. A régebbi, földszintes szárny megközelítőleg 100 éve épült. Falazata vályog, a nyílászárók fából készültek, a zárófödém borított gerenda födém sár tapasztással, a tetőszerkezet hornyolt kerámiacserép fedéssel készült.

Az új szárny 2007-ben épült falszerkezete Porotherm 30 vázkerámia falazat, 3 cm-es szigeteléssel, a nyílászárók PVC keretszerkezetűek, 2 rétegű üvegezéssel. A vasbeton zárófödém 10 cm vastagságú hőszigeteléssel ellátott, ami energetikai szempontból nem megfelelő. Az épület szerkezetén energetikai fejlesztés nem volt.

A beruházás során a régi épületszárny homlokzata 650 m2-en 18 cm-es, a padlásfödém 580 m2 felületen 25 cm-es hőszigetelést kap. A régi elhasználódott fa nyílászárókat PVC keretszerkezetű, hőszigetelt üveggel ellátott nyílászárókra cserélik.

Az új épületszárny homlokzatának hőszigetelése 1415 m2-es felületen 15 cm vastagságú hőszigetelő lappal, a padlásfödém szigetelése 1010 m2-en 15 cm vastagságú szigetelőanyaggal történik.

A fejlesztéssel az épület energetikai besorolása a jelenlegi “E” követelményértékről “A+” követelményértékre javul.