Közellátás

Közművelődés

A kultúrára, és közösségi életre vágyó tordaiak 1935-ben Népházat építettek maguknak az elszegényedett uraság romos épületének anyagából. Ma is ez az épület a nagyobb rendezvények színhelye: Nemzeti ünnepek, műsorok,idősek napja, nőnap, előadások, mesejátékok, író-olvasó találkozók, kiállítások, táncos rendezvények, farsang, cirkusz, gyűlések, bemutatók, vásárok stb.

Könyvtár

Délutáni foglalkozás a könyvtárban

Délutáni foglalkozás a könyvtárban

A Népházban kapott helyet az 1889-ben alapított Könyvtár, melyet 2007-ben teljesen felújítottak, új bútorzatot is kaptunk. Ma már 6000 kötettel, számítógépekkel, internettel, fénymásolási, nyomtatási stb. lehetőségekkel szolgáljuk a lakosságot minden munkanapon. Több mint 20 évnyi helytörténeti fotóanyag őrzi a közelmúlt eseményeit. A könyvtár látogatottsága igen jónak mondható. Évente kb. 10 ezer a kölcsönzött kötetek száma. A 223 olvasóból,66 gyermek.
1992-ben itt alakult a Népdalkörünk, melynek lelkes tagjai Torontál Tordán is többször szerepeltek.

A II. világháború után a szabadművelődési mozgalommal, megnyílt a szegény paraszt fiatalok előtt is a tanulás lehetősége. Az országban 14 bentlakásos Népfőiskola nyílt meg 1946-ban, Nyíregyháza, Zalaegerszeg mellett, – a Mártonffy Kastély felújítása után – a Sárréti Népfőiskola Bihartordán. Országos hírnévre tett szert ezzel kis falunk, és a sárréti térség, hisz az összefogás jó példája volt ez a két évig működő intézmény. Saját erőből és adakozásokból gyűjtötték össze az élelmet és a működéshez szükséges eszközöket. Az itt képzett sárréti gyerekek közül 4 fő l éves dániai tanulmányútra mehetett, s szinte mindannyian tovább tanultak, amire addig esélyük sem volt.

A bihartordai Kastélykertben az 50. évfordulón állított márványtábla emlékeztet az országos hírű Sárréti Népfőiskolára, mely követendő jelképe az összefogásnak egy nemes ügyért.
A Kastélykert ősi fáit őrizzük, árnyékot adó lombjai alatt tartjuk sok évtizede a nyári rendezvényeket, 1990 óta a Falunapokat, 2002 óta a Tordai-találkozókkal gazdagítva.

Idősek Napközi Otthona

Idősek napközi otthona

Idősek napközi otthona

Az Idősek Napközi Otthona 1997. április óta működik. Szükség is van rá, hisz a lakosságnak több mint fele időskorú. A napközis ellátást, jól felszerelt fürdőszoba, étkező, foglalkoztató, kiszolgáló/ intézményben szakképzett szociális gondozók végzik, csak úgy, mint a házi gondozást. A krónikus betegségben szenvedőket éjszakai segélyhívó berendezéssel látták el. A dolgozók és a gondozottak közös szórakoztató programokat, kulturális fellépéseket szerveznek. Állandó fellépői a helyi rendezvényeknek, de szívesen bemutatják vidám műsorukat más településeken is. Az épület teljes külső és belső felújítására 2010. szeptemberében készült el.

Műemlékünk és köztéri szobraink

A Kossuth-szobrot 1898-ban állíttatták elődeink, (időrendben a világon a 12. volt) eredetileg a templomkertbe. Majd a Községháza előtt kialakított parkba helyezték át, ekkor a szobortalapzat két oldalán az I. és II. Világháború bihartordai hősi halottainak állítottak emléket. 1848. március 15-re emlékező Nemzeti ünnepünk színhelye.

A Szent István szobrot 2001. augusztus 17-én avattuk. Alkotmánynapi megemlékezésünket itt szoktuk tartani. Örömünkre, már több alkalommal a testvértelepüléseink is megtiszteltek bennünket ez alkalomból és részt vettek a koszorúzáson.

A Székelykaput 2009. augusztus 22-én, az egész magyarságnak szánt szimbólumként állítottuk.

E csodálatosan szép Székely-kapu legyen a magyarságunk összekötő ereje, a békesség, a szeretet, a testvériesség jelképe.

A szovátai művészek által készített csodálatos alkotás, a Bihart és Sárrétet összekötő út találkozásánál „NYÍLJON KI A SÁRRÉT KAPUJA” felirattal várja a Bihartordára látogatókat, illetve áthaladókat.

Kossuth Szobor
Szent István szobor
Székelykapu