Mire kell figyelniük fokozottan a fogyasztóknak, hogy a hideg beálltával a vízvezeték elfagyását, a javítási költségeket, és a járulékos károkat megelőzzék? – tettem fel a kérdést Németh Gyulának, a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. vízfogyasztási ellenőrének.

Minden ősszel felhívjuk fogyasztóink figyelmét a fagyvédelem jelentőségére. Tanácsaink betartásával, anyagi áldozattal együtt járó kellemetlenségektől óvhatják meg magukat, hisz a szolgáltatási pontot jelentő vízmérőtől a fogyasztó felel a vízvezetékrendszer biztonságáért, műszaki állapotáért.

Az odafigyelés mit jelent a gyakorlatban? Elfagyás elleni szigetelést biztosító bármilyen takarást?

Az aknában lévő vízmérő védelmét,- amely az akna tetejére helyezett fóliával és néhány rálapátolt földdel biztosítható- valamint a csőrendszerét, amelynek a szétfagyása,- nem lakott ingatlan esetén- víztelenítéssel előzhető meg.

Az odafigyelés hiányából még másoknak is komoly-, nagy összegű- károkat okozhatunk…

Egy esetleges csőtörés mind a saját, mind pedig a szomszéd épületét alámoshatja. Túl a vezetékcsere és az elfolyt víz árán-, ami több tízezer forinttal terhelheti a figyelmetlen fogyasztó pénztárcáját- egy-két nagyságrenddel nagyobb összeget kitevő- a jószomszédi viszonyt is megrontó- pereskedésnek az alapja lehet. Érdemes tehát a vízre e szempontból is odafigyelni, s persze óvni.

(dalmi)

Ha tetszett, megoszthatja barátaival: