Azé a föld, aki pályázik

A bihartordai falunapon első ízben rendezték meg az „elszármazottak találkozóját” és egyúttal felavatták a jóléti pihenőparkot is.

Amikor egy település parkot épít, azt üzeni a világnak, hogy itthon mindenki otthonra találhat. Bihartordán ezek nem üres szavak – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a bihartordai pihenőpark felavatásán, hiszen a helyiek parkot építettek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból elnyert 28 millió forintból és  majd 7 millió forint önerőt is biztosítottak hozzá.

Az önkormányzat nyitott kapukkal várja az időseket és a fiatalokat, hogy telepedjenek le ezen a vidéken. Húsz közműves telket kínál mindössze 5 forintért azoknak, akik itt képzelik el a jövőjüket, és vállalják, hogy 3 éven belül házat építenek.

Régen ahhoz kellett a bátorság, hogy az ember elhagyja a szülőföldjét és nekivágjon a világnak. Ma ahhoz kell kurázsi, hogy a fiatalok tanulmányaik befejezése után hazajöjjenek, és itthon kamatoztassák tudásukat, tapasztalataikat –hangsúlyozta a miniszter. Ma leginkább arra van szükség a vidéki településeken: hogy a fiatalok itt képzeljék el a jövőjüket. Hazai és külföldi tanulmányaik után térjenek vissza, és bátran tervezzenek, vállalkozzanak, gazdálkodjanak. A kormány hosszú távú állami földbérlettel, illetékmentes gazdaság átadással és számtalan támogatással segíti a fiatalokat. Szeptember 10-én 65 ezer hektár állami földet hirdet meg a Nemzeti Földalap hosszú távú hasznosításra – emelte ki a tárca vezetője avató beszédében.

2011. augusztus 19. 18:00

(Vidékfejlesztési Minisztérium, Sajtóiroda)

www.kormany.hu